Gedrag door Sterilisatie of Castratie

 

Welkom op de website van dierenspeciaalzaak Saskia's te Zandhoven

Uniek concept onder 1 dak…

Speciaalzaak voor Hond en Kat - Indoor hondentraining - Self-Dog-Wash - Borduurservice - Honden fashion

 

U bevind zich hier: Indoor Training>Theorie hondentraining

Gedrag door Castratie of Sterilisatie

 

 

Sterilisatie bij een teef:

De sterilisatie die wij hier beschrijven betreft: het verwijderen van eierstokken en baarmoeder.

In Belgie wordt er meestal pas na de eerste loopsheid gesteriliseerd. Het beste moment is als de baarmoeder in de rustfase is, de anoestrus, 2-3 maanden na de loopsheid. Sommige dierenartsen adviseren echter om al veel eerder te steriliseren. Dit in verband met de verminderde kans op het optreden van carcinomen van het mammapakket.

Mogelijke gedragsmatige bijwerkingen

Gedrag wordt, zoals alle functies in het lichaam, (mede) geregeld door hormonen.

Je zult dus, als je een teef onvruchtbaar maakt, moeten bekijken wat er als gevolg van die ingreep gebeurt met de hormoonhuishouding om iets over de gevolgen voor het gedrag te kunnen zeggen.

Agressie wordt mede ‘geregeld’ door het mannelijke hormoon testosteron, dat door een teef ook aangemaakt wordt.

Dat aanmaken van testosteron bij de teef gebeurt onder invloed van de hypofyse. Omdat een teef niet agressief zou moeten zijn als ze pups heeft wordt die agressie, in de periode dat ze een nest heeft, weer geremd door het vrouwelijke hormoon oestrogeen.

Oestrogeen wordt in wisselende hoeveelheden aangemaakt in een wisselwerking met allerlei processen die in de baarmoeder en eierstokken plaatsvinden, en die samenhangen met de cyclus van de teef en de zwangerschap.

Als je een teef steriliseert houdt de productie van oestrogeen op en valt de agressie-remmende werking van dat hormoon dus weg.

Je kunt dan verwachten dat de hond wat zelfverzekerder zal worden onder invloed van het nog altijd aanwezige hormoon testosteron.

Dit hoeft niet erg te zijn, sommige honden (de “watjes”) kunnen dat best gebruiken.

Maar als je een pittige dame in huis hebt is het soms erg onverstandig om je teefje te laten steriliseren.

Een teef die voor haar geboorte een baarmoederhoorn met uitsluitend reuen heeft gedeeld krijgt hierdoor wat mannelijke eigenschappen en produceert meer mannelijke hormonen dan normaal, de testosteron productie is hier wat groter.

Bij dit soort honden zie je vaak dat ze (ongesteriliseerd!) door die hogere testosteron productie naar dominantie en agressie neigen.

Bij deze honden, die voor de sterilisatie al dominant zijn en neigen naar agressie, kun je misschien wel problemen verwachten na een sterilisatie.

Je kunt verwachten dat zo’n hond zal proberen ranghoogste te worden als ze in een roedel met andere honden zit, en misschien krijg je problemen met honden uit de buurt.

 

 

Castratie bij een reu:

 

Bij een reu werkt het net andersom. Vaak worden reuen wat rustiger door de vermindering van het mannelijk hormoon testosteron.

Maar als je een ‘watje’ van een reu hebt kan castratie weleens averechts werken.

Lichamelijke bijwerkingen

Sommige honden worden wat dikker na een castratie.

Dit heeft te maken met een iets tragere stofwisseling. De hond hoeft hier geen last van te hebben als je het voer- en activiteiten regime aanpast.

Bij teefjes komt sporadisch onzindelijkheid voor.

Dit kan optreden omdat de tonus (spanning) van de sluitspier van de blaas minder wordt. Met name grote honden zoals New Foundlanders, Boxers etc. zouden daar last van hebben, vooral als ze ouder worden.

Dit is met medicijnen, ook homeopatische, redelijk te controleren.